Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Το σπρευ αυτό του Lidl δεν το γνωρίζω εάν κάνει δουλειά...Εάν είναι θα πάρω ένα...

Και μια, λιγοτερο σχετικη ερωτηση:
Ο μικρος διαβολακος μου κολλησε στα τζαμια μπολικα αυτοκολλητα. Ευτυχως τα περισσοτερα ειναι τα "πλαστικοποιημενα" που βγαινουν σχετικα ευκολα. Δυο-τρια μεγαλα, ομως, ειναι τα κλασσικα παλια χαρτινα και λεπτα αυτοκολλητα που (κλασσικα) μολις πας να τα ξεκολλησεις φευγει το μισο χαρτι απο πανω και μενει το λεπτο στρωμα με την κολλα, που δε βγαινει ποτε.
Υπαρχει καποιος σχετικα ευκολος τροπο να βγουν (χωρις υγρο τριψιμο με τις ωρες);
Π.χ. με πιστολι θερμου ή πιστολακι μαλλιων; Με καποιο χημικο/οινοπνευμα κτλ;
Σε κάθε περίπτωση αν δεν σου κάνει το παραπάνω θα διαβρεξεις το χαρτί πρωτα και εποιτα βάζεις θερμοπιστολο..

Και στον πρωην δικο μας Διαβολικο σε απιστευτες τιμες.
https://www.toolspot.gr/index.php?route=product/search&search=Titebond

Αγορασα την Titebond II Premium - Ξυλόκολλα 946ml

με 15 ευρω το λιτρο και εχω ξοδεψει το μισο μπουκαλι στην κατασκευη που κανω αφηνωντας μου τις καλυτερες εντυπωσεις και σαν κολλα αλλα και απο το μπουκαλι με το στομιο του που κλεινει.

Επισης αυτη την κολλα την εχετε ξαναδει?
Θεωρω πως εχει εξαιρετικα χαρακτηριστικα!

https://www.toolspot.gr/tools?product_id=215&limit=75

Last edited:
Την titebond πλεον την βρισκεις και στην Ελλαδα http://dimizparts.gr/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-ΚΟΛΛΕΣ
Την UHU την ειχα αγορασει απο το Λιντλ πριν καμμια δεκαρια χρονια και απο τοτε δεν την εχω ξαναδει τριγυρω.

Την αλλη βδομαδα απο 18.4 το Lidl βγαζει ενα Σπρέι αποκόλλησης ετικετών και υπολειμμάτων κόλλας με 3 ευρω που κανει αριστη δουλεια. Ειναι οτι χρειαζεσαι. Εαν βιαζεσαι περνα να σου δωσω ενα ειδικο σπρεϊ να κανεις τη δουλεια σου.
https://www.lidl-hellas.gr/el/prosfores.htm?articleId=25713

Σωτηριος, οπως παντα :)
Και τυχερος μαλλον εγω.
Οχι, δεν βιαζομαι, θα το παρω αυτο την αλλη εβδομαδα.
Και αν τυχον δεν κανω δουλεια, παω στο συστημα του Κυριακου.
Ευχαριστω παιδια :)

Κυριάκο, την συγκεκριμένη μάρκα δεν την έχω ξαναδει. Αν ρωτάς για την ξυλόκολλα πολυουρεθάνης γενικά, είχα πάρει στο παρελθόν. Το μείον της είναι ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής στην συσκευασία - εμένα που κράτησε 6 μήνες αν θυμάμαι καλά, οπότε δεν είναι για να την έχεις στο ράφι άμα χρειαστεί. Άλλο μείον ότι αφού στεγνώσει δεν τρίβεται εύκολα σαν την κοινή ξυλόκολλα.
Ο πωλητής μου είχε πει ότι την χρησιμοποιούν πολύ οι κοτεράδες επειδή είναι αδιάβροχη.

Και εγω δεν εχω ξαναδει αυτη την ξυλοκολλα Κυριακο.
Ειναι πολυ χρησιμος για καποιες εφαρμογες ο πολυ συντομος χρονος κολλησης, με οτι αυτο συνεπαγεται βεβαια για την αντοχη της κολλας. Συνηθως συντομος χρονος (curing time) = μικροτερη δυναμη.

Για την αδιαβροχοτητα, o χαρακτηρισμος της κολλας σαν D3 ειναι οπως φαινεται στο παρακατω link .

There are 4 main types of durability grading, running from D1 to D4. The differences between these are listed below:

D1 = Interior areas, where the temperature only occasionally exceeds 50°C for a short time and the moisture content of the wood is 15% maximum
D2 = Interior areas, with occasional short term exposure to running or condensed water and/or to occasional high humidity, provided the moisture content of the wood does not exceed 18%
D3 = Interior areas, with frequent short-term exposure to running or condensed water and/or heavy exposure to high humidity. Exterior areas not exposed to weather
D4 = Interior areas with frequent long-term exposure to running or condensed water. Exterior areas exposed to weather

http://www.constructionchemicals.co.uk/blog/2015/07/13/what-are-d1-d2-d3-d4-adhesives/

Ειχα αγορασει απο το Jumbo δυο ομοιες εξωτερικα κολλες, 99 cents το τεμαχιο. Η μια ελεγε οτι ειναι για παπουτσια και η αλλη γενικης χρησης.
Νομιζα οτι ηταν διαφημιστικο κολπακι για να πουλανε την ιδια κολλα για διαφορετικες χρησεις αλλα εκανα λαθος!!

Εδω οι κολλες που μπορει να ειναι πανομοιοτυπες στην εμφανιση αλλα περιεχουν διαφορετικες κολλες.
47528186802_4ee24072fb_c.jpg

Η αριστερη κολλα στην φωτο (μαζι με την συσκευασια της) ειναι οντως βενζινοκολλα και η δεξια κολλα γενικης χρησης σαν την γνωστη μας UHU.

Mετα την ευχαριστη αυτη διαπιστωση, δοκιμασα να κολλησω καποια ρεταλια δερματος και λαστιχου για να δω το αποτελεσμα σε σχεση με την βενζινοκολλα Bison. Αυριο το αποτελεσμα.

Τελικα δεν διαπιστωσα καποια διαφορά στα απλοϊκά αλλα ενδεικτικά τεστάκια που εκανα με τις δυο κολλες, του Jumbo (κολλα για παπουτσια) και της βενζινοκολλαs Βison.

Eδω το τεστακι με ξυλο και δερμα. Κολληση και σφιξιμο για μια μερα ετσι για να τραβηξει καλα η κολλα.
Σημερα τραβηξα τα δερματα και τα αποκολλησα απο το ξυλο. Βγηκαν το ιδιο δυσκολα (ευκολα). Το ιδιο και σε ρεταλια καουτσουκ που δοκιμασα.
40628754403_e96b36cb3e_c.jpg

Αρα η φτηνη κολλα του jumbo δεν ειναι καθολου για πεταμα.
Εχω κολλησει επισης τις σολες απο ενα ζευγαρι παπουτσια. Το ενα με την μια κολλα και το αλλο με την αλλη. Εκει ισως δειξει καλυτερα την αντοχη καθε κολλας.

Σημερα ειχε δοκιμη στα προιοντα αποκολλησης ετικεττων και υπολειμματων κολλας που βγαζει το Lidl.

Συνηθως το Lidl φερνει ενα πολυ καλο σπρευ, ομως πριν λιγο καιρο εφερε και ενα GEL που το βλεπουμε στα δεξια.

47650034311_882d746f35_c.jpg

Για δοκιμη πηρα ενα κουτι στο οποιο υπηρχε ενα αυτοκολλητο το οποιο δεν εβγαινε ολοκληρο με τιποτα. Στην παραπανω φωτο, η ετικεττα κατω δεξια εχει φυγει μαζι με το χαρτι του κουτιου.

Εδω ειναι το αποτελεσμα μετα απο ~1+ λεπτο. Η ετικεττα εφυγε με την ιδια ευκολια. Τα προιοντα ειναι εξ'ισου καλα και αποτελεσματικα.
32707378047_85cdeb6d20_c.jpg

Υπαρχουν ομως καποιες διαφορες.
-Το σπρευ ειναι πιο βολικο και απλωνεται στην επιφανεια πιο γρηγορα. Η μυρωδια του ομως ειναι πολυ εντονη και στο σημειο εφαρμογης και στην ατμοσφαιρα τριγυρω.
-Το τζελ βγαινει απο ενα μικρο στομιο στο μπουκαλι και θελει απλωμα στην περιοχη, δεν εχει την ευκολια του σπρευ. Εχει ομως ελαχιστη εως αμελητεα μυρωδια.

Το αρνητικο στο τζελ ειναι η εργονομια του. Το στομιο δεν ειναι ευχρηστο ουτε ακριβειας. Μπορει να σου πεσει περισσοτερη ποσοτητα καθως ζουλας το μπουκαλι.

Στη φωτο πιο κατω βλεπουμε πως ειναι το μπουκαλι του gel. Το καπακι ειναι ασφαλειας. Η ποσοτητα ειναι 150mg. Στο σπρευ η ποσοτητα ειναι 100mg αλλα ισως διαρκει το ιδιο λογω πιο οικονομικου τροπου εφαρμογης με λιγοτερη σπαταλη προιοντος.

47650134231_9a806115af_z.jpg

Τι κόλλα μπορώ να βάλω σε γαντζάκια για να κρεμάσω πετσέτες στο μπάνιο;
Έχω δοκιμάσει κόλλα σιλικόνης (θερμοκόλληση), ταινία διπλής όψεως, αλλά τίποτα.
Με την υγρασία αμέσως ξεκολλάνε.
Επειδή είμαι σε ενοίκιο, δεν θέλω να ανοίξω τρύπες στα πλακάκια και δεν θέλω η κόλλα που θα μπει να μην βγαίνει με τίποτα.
Το βάρος θα είναι max 2 κιλά

Mπορεις να δοκιμασεις την Bison Μοntage kit https://www.diystore.gr/el_GR/montage-kit-super-ισχυρη-κολλα-125gr-bison.html

Aκολουθησε τις οδηγιες πανω στη συσκευασια για κολληση υλικων που δεν ειναι πορωδη.
Επειδη ειναι καλο οι επιφανειες να ειναι λιγο αγριες (περασμενες με γυαλοχαρτο) για να εχει καλυτερη προσφυση η κολα, μπορει να μην σου κατσει καλα χωρις προεργασια, αλλα δοκιμασε.

Εχω βαλει με αυτον το τροπο πολλα γαντζακια αλλα εχω αγριεψει τις επιφανειες και του πλακιδιου και του μεταλλικου/πλαστικου γαντζου (εχοντας αφαιρεσει το αχρηστο αυτοκολλητο)

Eπισης καλη δουλεια μπορει να κανουν τα αυτοκολλητα της 3m klett power https://src.discounto.de/pics/Angebote/2013-02/441144/467685_3M-Klett-Powerset_xxl.jpg
Βαζεις ενα η παραπανω αυτοκολλητα στο πλακακι και ενα η παραπανω στο γαντζακι. Αυτα εχω διαπιστωσει οτι αντεχουν στην υγρασια αν γινει εξαρχης σωστη διαδικασια κολλησης.

Δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα ουτε στο να βγει το γαντζακι αργοτερα με μια πενσα ουτε και να καθαρισουν τα υπολειματα της κολας απο το πλακακι.

Τι κόλλα μπορώ να βάλω σε γαντζάκια για να κρεμάσω πετσέτες στο μπάνιο;
Έχω δοκιμάσει κόλλα σιλικόνης (θερμοκόλληση), ταινία διπλής όψεως, αλλά τίποτα.
Με την υγρασία αμέσως ξεκολλάνε.
Επειδή είμαι σε ενοίκιο, δεν θέλω να ανοίξω τρύπες στα πλακάκια και δεν θέλω η κόλλα που θα μπει να μην βγαίνει με τίποτα.
Το βάρος θα είναι max 2 κιλά

Εχοντας το ιδιο προβλημα με εσενα (ενοικιο), προτιμησα τη λυση της...βεντουζας.
Βγαινουν σε διαφορες μορφες και γενικα δουλευουν. Για πετσετες, τουλαχιστον.
Συνηθως χρειαζεται να τις σφιγγεις μια φορα στους 1-2 μηνες. Αν το ξεχασεις πεφτουν. Μικρο το κακο.

Αυτή που αναφέρει ο Μιχάλης της Bison είναι πολύ καλή... καθαρίζεται εύκολα μετά δεν θα έχεις πρόβλημα.

Δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα ουτε στο να βγει το γαντζακι αργοτερα με μια πενσα ουτε και να καθαρισουν τα υπολειματα της κολας απο το πλακακι.

Ωραια, θα δοκιμασω την bison.
Μου κάθεται καλύτερα από ταινία διπλής όψεως.

Εχοντας το ιδιο προβλημα με εσενα (ενοικιο), προτιμησα τη λυση της...βεντουζας.
Βγαινουν σε διαφορες μορφες και γενικα δουλευουν. Για πετσετες, τουλαχιστον.
Συνηθως χρειαζεται να τις σφιγγεις μια φορα στους 1-2 μηνες. Αν το ξεχασεις πεφτουν. Μικρο το κακο.

Αυτά έχω τώρα, αλλά ξεράθηκε η σιλικόνη της βεντούζας και ήθελα να τις αλλάξω.
Βέβαια έπεφταν μετά από κάθε 2-3 μπάνια λόγω υγρασίας

Last edited by a moderator:
Μετα απο ποσα χρονια; Εμενα φαινονται μια χαρα ακομα, μετα απο 3 χρονια.
Δεν ξερω αν λεμε και το ιδιο συστημα. Εχω αυτο με μια στροφιγγα που τη γυριζεις για να "τραβηχτει" η σιλικονη απο μεσα και να δημιουργησει το κενο.
Σιγουρα κρατανε πανω απο 2-3 μπανια (και μιλαμε για χαμαμ 😁).

Ναι αυτες εχω. Από τον 1ο μήνα είχα πρόβλημα πάντως.
Ίσως οι δικες σου να ειναι καλύτερες ποιοτικά.

έχει να κάνει και με τα πλακάκια. Αν έχουν μικρορωγμές, όπως τα δικά μου, πέφτουν μετά απο 2~3 μήνες.

Ναι, ισως. Τα δικα μου φαινονται αθικτα. Παντως, εχω παρατηρησει οτι ενω το βιδωνω ως εκει που δεν παει, με τον καιρο "ξεβιδωνει", δηλαδη αν δοκιμασεις μετα απο 1 μηνα, βιδωνει κι αλλο. Οταν θυμαμαι και το κανει αυτο, αντεχουν 2-3 μηνες. Αν το ξεχασω...πεφτουν και θελουν ξεβιδωμα και βιδωμα απο την αρχη.
Γενικα, επειδη μου γλιτωσαν τις τρυπες, τις θεωρω αποδεκτες. Θα προτιμουσα βεβαια να ηταν "fire and forget", αλλα και ετσι το αποδεχομαι μεχρι να βρω κατι καλυτερο.

Μετά από το πέρασμα 5-6 καταστημάτων, δυστυχώς δεν είχε κανένας την bison και όσοι είχαν συνεργασία μου είπαν ότι είναι σε έλλειψη η montage.
Στο τελευταίο κατάστημα μου πρότειναν γι αυτό που θέλω ακριβώς, την Turbo-Fix (μου είπαν ότι σου πει ο συγκεκριμένος είναι εγγύηση στα λεγόμενα του).
https://www.andreoy.gr/domika-ylika...ml-diafani-kolla-montarismatos-synarmologisis

Για αφαίρεση είπε ότι με μία φαλτσέτα το βγάζεις και μετά ξύνεις τα υπολείμματα.
Επίσης μου είπε ότι δεν χρειάζεται κανένα τρίψιμο στο πλακάκι.